Få män väljer sterilisering

Få män väljer att sterilisera sig, fastän det är ett enkelt ingrepp. Betydligt enklare än kvinnlig sterilisering. Men trots det står männen bara för en femtedel av steriliseringarna.

Sedan 1975 kan varje svensk medborgare över 25 år begära att få bli steriliserad. Men det är fortfarande en minoritet män som gör det, endast cirka tjugo procent av alla steriliseringar utförs på män.

Aldrig ångrat

Men Fredrik som idag är 36 år steriliserades strax efter att han fyllt trettio - och han har inte ångrat sig.

- Nej, aldrig. Jag var nöjd med de barn jag hade, det var därför jag gjorde det.

Att sterilisera kvinnor är mycket besvärligare och dyrare för vården. Manlig sterilisering är ett enkelt ingrepp, säger Folke Solheim som är gynekolog men som också utfört steriliseringar på män under sin tid på kirurgavdelning.

- Det är mycket enkelt. Det går på 20 minuter, säger han.

Inte kastrering 

Även om många män blandar ihop begreppen och tror att det handlar om kastrering så innebär sterilisering ingen påverkan på sexuallivet.

Eftersom det länge omtalade manliga p-pillret dröjer ser Folke Solheim sterilisering som en bra preventivmetod. Men han skulle inte rekommendera en 25-årig att göra det.

- Det är ett jättebra alternativ att ha till hands, men man måste se till livssituationen. Vad kan man ta för beslut i 25-årsåldern? Det måste ju vara ganska svårt, säger Folke Solheim.

Peder Losten

peder.losten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista