Personalbrist hot mot rättssäkerheten

Polisen tvingas lägga utredningar på is och man riskerar att vittnens minnesbilder suddas ut och blir inaktuella.

Polisen i länet saknar personal för att ta hand om alla utredningar. Och nu under sommaren, när många har semester, blir det extra ansträngt.

Marie Öholm är utredare och facklig representant på polisen i Jönköping. Hon menar att det finns en fara med att allt fler fall läggs på hög.

- Det blir ju ett sämre bevisläge. Det bästa är ju om man kan utreda det på en gång, för då kommer ju folk ihåg, säger hon.

Utredningar på is

På polismyndigheten i länet är personalläget minst sagt ansträngt. Förundersökningsledare tvingas lägga utredningar på is, och man riskerar att vittnens minnesbilder suddas ut och blir inaktuella.

Många fall är prioriterade, men trots det, kan det ta lång tid innan en utredning om till exempel en grov misshandel sätts igång. Enligt de utredare som nyheterna har talat med, är det inte ovanligt med upp till ett halvår om man inte vet vem gärningsmannen är.

Facket kritiskt

På facket är man nu kritiska till utredarnas arbetssituation. Det behövs helt enkelt fler poliser. Resurser finns, men det har visat sig svårt att få poliser till Jönköpings län.

Gunnar Lindelöw, länspolismästare i Jönköping säger ändå till nyheterna att man i juni fick 20 nyutbildade poliser till länet. Förhoppningen är nu att de stannar kvar, efter sin första grundläggande tid.

Lämna vittnesmål

Men det är inte bara fler poliser som behövs. Facket menar även att arbetet kan effektiviseras och förbättras. Man har till exempel provat masskallning. Vilket innebär att man jobbar kvällar, för att så många som möjligt ska kunna komma och lämna sitt vittnesmål.

- Jag tror att man måste vara flexibel och prova nya vägar för att få fart verksamheten, säger Marie Öholm.

Marcus Carlehed

marcus.carlehed@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista