Socialtjänst kritiseras för att ha tänkt för lite på barnen

Länsstyrelsen riktar nu kritik mot socialtjänsten i Eskilstuna. Det gäller en vårdnadstvist kring en flicka, som numera bor i Vetlanda kommun med sin mamma.

Det här fallet blev mycket uppmärksammat i januari i år när pappan åkte från Eskilstuna för att hämta flickan. Flickan var ute med sin klass när en bil körde upp vid hennes sida. Mitt framför ögonen på barnen drogs den 9-åriga flickan in i bilen, som försvann därifrån. Flickan gjorde motstånd och det var först inte känt att det var hennes pappa som tagit henne - så rikslarm gick ut efter flickan. Dan efter kom pappan frivilligt in till polisen och dottern hittades hos bekanta till familjen.

Det visade sig att bakgrunen till händelsen var en segdragen vårdnadstvist om flickan. Vid tillfället hade pappan vårdnaden om henne, men mamman hade ändå tagit med henne från Eskilstuna till sitt nya hem i Pauliström.

Idag bor flickan med mamma i Pauliström, men turerna kring vem som har vårdnaden om flickan har fortsatt. Efter anmälan från pappan har länsstyrelsen i Sörmland granskat hur sociatjänsten i Eskilstuna agerat och man har alltså funnit en del brister.

Socialtjänsten kritiseras för bland annat för brister i dokumentation av ärendet och för att man bara delvis har beaktat barnets perspektiv.

Pappan är för övrigt åtalad för misshandel och kränkningar mot flickans mamma och rättegång mot honom kommer hållas i höst.

Reporter Anna-Karin Front
 anna-karin.front@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista