Visingsöfärja blir statlig men öbor räknar med krångel

Visingsöborna ger inte upp kampen om att få förboka sin plats på färjan mellan Gränna och Visingsö.
Efter att ha dragits i långbänk ser det ju nu ut som att färjan kommer bli statlig och då blir färjan gratis men det går inte längre att förboka.
Och Vägverkets förslag om att de boende istället ska få förtur får kalla handen av de bofasta.

- Det är tveksamt om det kan fungera. När turist- och sommartrafiken sätter igång så blir det långa köer. Jag förstår att Vägverket måste hålla på sina regler men regler är ju till för människor..., säger Bernt Strandberg som är ordförande i Visingsörådet.

Det inte bara positiva tongångar när nu Vägverket föreslår att färjan mellan Gränna och Visingsö ska tas över av staten. Bytet innebär i och för sig att turerna blir gratis, men enligt öborna innebär det också att öborna inte längre kan vara säkra på att ta sig till jobbet. Staten har nämligen som princip att inte låta folk boka plats på sina färjor.

Men på Vägverket säger man till Nyheterna att man kanske kommer att införa en typ av förtur för öborna på färjorna. Om man bor på ön ska man helt enkelt kunna köra före i kön. Och det är den tanken som nu möts av skepsis på Visingsö.

Jan Samuelsson är handläggare på Vägverket och hänvisar till andra statliga färjelinjer.

- Jag har inte hört att det ska vara problem på andra färjer där dom har motsvarande möjlighet, säger han.

Reporter Marcus Carlehed
 marcus.carlehed@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista