Campare attackerade av vildsvin

En campingsemester nyligen slutade med en attack av vildsvin. Det var i måndagskväll som fem tjejer från Huskvarnatrakten fick oväntat besök av ett dussin vildsvin precis när de satt sig ner för att grilla korv.

Attacken inträffade vid Stensjön i Lekeryd. Elin, Linnea och deras tre kompisar tvingades fly iväg från de tolv hungriga vildsvinen. Tjejerna hade satt sig och börjat grilla korv när en av dem hör något från skogen. Hon skriker att det är vildsvin och alla tjejerna sprang in i en båt som låg bredvid lägerplatsen.

-Vildsvinen attackerade vårt läger, dom stod i elden och påsarna flög och de åt upp all vår korv och all vår mat och vi trodde ju att de skulle vara rädda för vi har hört att dom ska vara skygga men dom här var totalt orädda.   

Den ökande vildsvinsstammen i länet har länge varit ett problem för bönderna som klagat på att de gett sig på deras åkrar. Men än så länge har inte människor behövt oroa sig.

Henrik Thurfjell som är doktorand på Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå. Han har forskat om hur vildsvin beter sig. Och han tror att anledningen till djurens attack stavas Föda.

-Om det ligger mat som luktar så är dom ju säkert ute efter maten, säger han.

Vad betyder det här att de är så orädda, är de vana vid människor nu?

-Ja en del är det, det finns ju flockar som lever väldigt nära bebyggelse, menar han.

Henrik Thurfjell säger också att vanligtvis är vildsvinen väldigt skygga av sig men i det här fallet var ju tjejerna rädda vilket gjorde att vildsvinen fritt kunde härja vid deras lägerplats.

Reporter: Marcus Carlehed och Mikael Olofsson
marcus.carlehed@sr.se
mikael.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista