Var fjärde LRF-medlem har läs- och skrivsvårigheter

Cirka 40.000 av LRFs medlemmar, det vill säga var fjärde medlem, har någon form av läs- och skrivsvårigheter. Den bedömningen görs i en intern rapport som förbundet har tagit fram.

Siffrorna som framkommit av rapporten betyder att många av medlemmarna har problem att ta till sig information, och det är en känslig fråga bland medlemmarna.

-Man känner sig förnedrad, man känner sig som om man är defekt på ett eller annat sätt. Samhället har ett ansvar att hjälpa till och underlätta för de här människorna, säger rapportförfattaren Anna-Märta Hasselwander.

Enligt rapporten som gjorts internt inom LRF finns det flera möjligheter att förenkla och förbättra för landets lantbrukare. Främst gäller det information på webbplatser hos myndigheter och organisationer, menar Anna-Märta Hasselwander.

Lantbrukarna har tvingats in i informationssamhället både på gott och ont och det kan vara kilovis med krångligt formulerade papper som varje enskild bonde måste ta sig igenom, för att till exempel komma åt EU-bidrag. Även kontakten mellan lantbrukare och myndigheter kan snabbt bli invecklad.

Anpassade hemsidor som gör det enklare att förstå information är ett steg mot att minska tiden det tar för lantbrukarna att sätta sig in i olika frågor. Hittills har varken jordbruksverket eller LRF’s hemsidor hjälpmedel för dem som har läs- och skrivsvårigheter.

-Ett sätt är att helt enkelt anpassa sidan med större bokstäver, eller texter som är delvis omskrivna till mer lättläst text. Eller gör man så kallad talsyntes som innebär att en röst läser upp för en vad det står istället, säger Anna-Märta Hasselwander.

I och med den nya rapporten hoppas Anna-Märta Hasselwander att de lantbrukare som behöver hjälp inser att de inte är ensamma, det är betydligt vanligare än vad man man tror.

-Det är alltså ungefär var fjärde vuxen som har problem att läsa en text, säger rapportförfattaren Anna-Märta Hasselwander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista