Trosfrågor centrala på s-kongress

Behövs det ett särskilt distrikt för medlemmar som är muslimer eller har någon annan ickekristen tro?
Det är en av de stora frågorna som diskuteras på den förbundskongress som Broderskapsrörelsen, de kristna socialdemokraterna, inledde idag i Ädelfors utanför Vetlanda.

Broderskaparna har redan medlemmar som inte är kristna. Abdulkader Habib är muslim och broderskapare. Han förklarar varför han blev socialdemokrat.

-Det viktigaste skälet är mitt engagemang för den stora skaran människor som bor i förorterna, inte minst i Stockholm och andra områden. Jag känner att jag vill engagera mig och hjälpa till och då har jag hittat Broderskapsrörelsen, säger Abdulkader Habib.

Förbundsstyrelsen vill nu skapa ett ickegeografiskt distrikt för andra medlemmar än de som är kristna bekännare. Det viktigaste är att man har en tro och en socialdemokratisk politisk uppfattning, säger Cecilia Dahlman-Ek som är vice förbundsordförande för Broderskapsrörelsen.

-Trostillhörigheten, vilken religion man har, är inte det viktigaste i den här organisationen vi nu vill öppna, säger hon.

Frågan har diskuterats i många år inom broderskapsrörelsen. För femton-tjugo år sen när den först dök upp sa en del att vi ska väl inte ta med muslimer, vi ska omvända dom. Nu har frågan mognat. Cecilia Dahlman-Ek säger att sammanblandningen av religion och politik många gånger varit ödesdiger men att religiösa värderingar kan kombineras med ett sekulariserat samhälle - oavsett vilken religion man bekänner sig till.

-Samhället är sekulärt och vi har på något vis lärt oss att det ska vara så mer och mer. Och så visar det sig att gudstron betyder faktiskt fortfarande väldigt mycket för många människor, även i västerlandet. Det säger Cecilia Dahlman-Ek till nyheterna.  

Reporter: Peder Losten
peder.losten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista