Plymothbröderna oroas inte av skolministerns krav

Företrädare för den religiösa sekten Plymouth-bröderna i södra länet känner ingen oro efter skolministerns utspel nyligen. Skolminister Jan Björklund gick nämligen ut och krävde ett förbud mot att religiösa sekter får starta friskolor.

Kravet kom efter det att Plymouth-bröderna fått tillstånd att starta en skola i Långaryd, söder om Smålandsstenar. Fredrik Malm sitter i utbildningsutskotten för folkpartiet och han förklarar varför han inte tycker att Plymouth-bröderna ska få driva en skola.

-De vill att barn och ungdomar ska vara den här sekten trogen och att man inte ska leva gemensamt med det kringliggande samhället utan hållas utanför samhället och det står ju i strid med skolans grundläggande uppdrag, säger han.

Folkpartiet har länge drivit frågan om att sekter inte ska få starta skolor i Sverige. Nu har frågan kommit upp igen i och med att Plymouthbröderna nyligen fått tillstånd att starta en friskola ett par mil söder om Smålandsstenar. Skolverket gav tillstånd efter en lång kamp av Plymouthbröderna. Skulle folkpartiets utspel bli verklighet så kanske tillståndet rivs upp igen, men det oroar sig inte rörelsen för idag.

-Nej inte alls därför att det är ingen kristen skola det är en allmän skola, säger David Klingenberg som sitter i skolans styrelse.

Men frågan är om förslaget kan bli verklighet. När nyheterna pratar med en av riksdagsledamöterna i allianspartiet, kristdemokraten Irene Oskarsson från Aneby, säger hon att hon inte stöder folkpartiet i den här frågan.

-Jag tycker att vi idag har en lagstiftning som tydligt klargör vad begreppen innebär att få starta en friskola. Det finns en myndighet som är satt att bevilja, ha tillsyn över och om behov finns dra tillbaka ett tillstånd så där har vi tydligen olika uppfattningar, säger Irene Oskarsson.

Reporter: Rebekka O’Jensa
rebekka.ojensa@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista