Polisen anställer akademiker för att lösa brott

Polisen i Jönköping anställer nu civila akademiker för att utreda brott.
Det handlar om IT-brott, vilka bara blir fler och fler, men som polisen länge haft svårt att lösa själv.
Både på grund av personalbrist men också på grund av brist på kompetens.

- Det känns bra med den här förstärkningen till roteln, säger P-O Östlund, chef för ekobrottsmyndigheten.

It-brottsligheten ökar lavinartat i länet. Enligt statistik från brottsförebyggande rådet har antalet anmälningar om till exempel dataintrång mer än tredubblats de fem senaste åren.

Men ytterst få av de här anmälningarna leder till åtal. Och en anledning till det är att det inte funnits tillräckligt med resurser vid polisen.

Men nu kommer alltså tre nya tjänster. Men det är inte vanliga poliser som nu anställs i Jönköping, utan en ingenjör, en ekonom och en jurist, som helt saknar polisutbildning.

- Vi får en bra och bred spetskompetens, säger Östlund.

- Hur kommer det sig att ni inte rekryterar poliser till de här tjänsterna utan civila utredare?

- Det handlar både om att det är svårt att rekrytera poliser men också om att vi behöver de här spetskunskaperna, säger P-O Östlund.

Och spetskunskaper behövs. För om ett åtal ska leda till fällande dom krävs det att man vet vem som har suttit vid datorn när brottet begicks. Själva datorn kan oftast spåras via en så kallad ip-adress, som är unik för varje dator, men personen som satt vid tangentbordet är svårare, eftersom en del arbetsplatser har datorer som flera använder.

Senast förra året hände det i en skola på Höglandet att någon ändrade i det interna datasystemet så att en lärare fick betala fler luncher i bespisningen än vad personen hade ätit. Utredningen las ner i brist på bevis. Och P-O Östlund håller med om att en del utredningar varit besvärliga.

- Vi har behövt mer kompetens på it-området och det är bra att vi får ytterligare resurser, säger han.

Reporter Marcus Carlehed
 marcus.carlehed@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista