Journalistyrket inget för unga

Färre söker till journalistutbildningar både till högskolor och folkhögskolor.
Det som förr ansågs av många som ett drömyrke ligger nu långt ner på önskelistan.

- Det beror på att många ungdomar har insett att det här dels är ett yrke med hög arbetslöshet, dels är ett yrke där villkoren är väldigt tuffa, säger Agneta Lindblom Hulthén, ordförande för Journalistförbundet.

Nyexaminerade journalister möts av arbetslöhet, visstidsantällningar och får hoppa på vikariekarusellen. Och vem vill söka till en utbildning med dom framtidsutsikterna?

På de två yrkesutbildningarna som finns i länet har man också märkt en kraftig minskning i antal sökanden. Ädelfors Folkhögskola i Holsbybrunn utanför Vetlanda har mindre sökanden för varje år som går och på södra Vätterbydgens Folkhögskola har antalet sökande minskat till 75 från 250 under 80-talets glansdagar.

Men Peter Johnson som linjeansvarig för journalistlinjen på Södra Vätterbygdens Folkhögskola ser ändå positivt på journalistikens framtid.

- Det har blivit ett begrepp att det är svårt att få jobb som journalist och upprepar man någonting tillräckligt ofta så blir det en sanning till slut. Jag tror inte det stämmer riktigt utan tror att dom som påbörjar en journalistutbildning idag har väldigt goda möjligheter att få jobb, säger han.

- Men varför tror det målas upp att det ska vara så svårt?

- Det har varit tufft och är fortfarande väldigt tufft, säger Peter Johnson.

Faktum kvarstår att det är färre som söker och Agneta Lindblom Hulthén på Journalistförbundet tycker att den som vill bli journalist ska ta sig en funderare innan.

- Gå inte in i det här och tro att det här är något som kan ge berömmelse och guld och gröna skogar för det är det nästan aldrig men det är världens viktigaste och roligaste jobb, säger hon.

Reporter Éric Moreau
 eric.moreau@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista