Väpnat bankrån i Sävsjö

Strax efter nio i morse inträffade ett dramatiskt bankrån i Sävsjö. Tre till fyra beväpnade bankrånare ska ha krossat en ruta på Swedbank och sedan sprängt inne i lokalen. 
Polisen bekräftar att vittnen också har hört skott utanför banken och de säger att rånarna hade automatvapen som de sköt med i flykten.

Rånarna försvann sedan i en stulen Volvo V40 med registreringsnummer RZG 584 och polisen har spärrat av flera vägar runt Sävsjö och kallat in förstärkning från kringliggande län.

Inne i banken rapporteras det om materialskador med det är oklart om rånarna har kommit över några pengar.

Majlis Lang som jobbar på Posten, som ligger i samma hus som banken, blev vittne till rånet.

- Jag såg en man med rånarluva och ett gevär, berättar hon för SR Jönköping. Jag hörde två skott och nu ser vi ambulanser här utanför, fortsätter hon.

Bankanställda hotade med automatvapen

Flera anställda ska ha befunnit sig i banken där de beväpnade gärningsmännen tog sig in.

Ingen person ska ha skadats i rånet som skedde under hot med skjutvapen, det säger Per-Anders Lindström.

Ett 40-tal poliser jagar nu rånarna och polisen uppmanar allmänheten som ser något att ta det lugnt eftersom rånarna är beväpnade.

Ulf Isaksson jobbar på biblioteket mitt emot banken och han var skärrad när Nyheterna pratade med honom.

- Jag skulle köpa fika och då stannar en bil med maskerade män och då vart jag livrädd och rusade in och bad personalen ringa polisen. De var inne på banken i nästan 20 minuter.

Hur såg de ut?

- Långa ståtliga killar, men de såg mycket hotfulla ut och sköt i luften flera gånger. Ett tiotal skott sköt de mot folket.

Hur känner du dig?

- Jag skakar ju än, en och en halvtimme efter. Det är rätt så jobbigt, hjärtat slog som en basketboll, säger Ulf Isaksson.

Rånare sköt mot vittne

Under tiden som rånet pågick stod det en man på andra sidan järnvägen, precis utanför Pressbyrån, och filmade hela händelsen. Men när en av rånarna såg det sköt han mot mannen. Och vad man först trodde var lösa skott visade sig vara riktig vara, för i väggen till Pressbyrån hittade man en kula.

-Kulan hade fastnat i modetidningarna så hela plåten på baksidan är helt sned och skottet har träffat i midjehöjd, säger Ida Englund som jobbar på Pressbyrån.

De båda tjejerna som jobbade på Pressbyrån befann sig ute på lagret men de hörde en duns när skottet träffade huset. En av tjejerna såg rånarna när hon var ute och slängde tidningar.

-Just nu känns det bara väldigt otäckt, säger Ida Englund.

Polisen ser det som mordförsök

Klockan 16.00 höll polisen en presskonferens med anledning av rånet. På den förklarade utredningschef på Höglandet, Krister Edlund, att rånarna först krossade ett fönster på banken och inne i banklokalen har man sen genomfört någon slags sprängning. Väl utanför banken har rånarna sedan avfyrat ett antal skott, ett mot mannen som stod utanför Pressbyrån och filmade.

-Det betecknar vi som mordförsök i dagsläget, säger polisens utredningschef Krister Edlund.

Han säger också att eftersökningarna av den silvergrå Volvon har försvårats eftersom man på grund av vädret inte kunde gå upp med helikopter idag och att Sävsjö har ett oerhört stort vägnät.

-Alla flyktvägar har varit omöjliga att täcka, säger Krister Edlund.

Eftersom man inte fått fast rånarna under dagen börjar polisen nu det tunga arbetet med att analysera de förhör som hållits och de sammanställningarna som teknikerna ska göra för att se hur man kan gå vidare.

Enligt polisen lyckades rånarna få med sig pengar men hur stor summa det rör sig om är fortfarande oklart.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista