Pollenallergiker nöjda med sommarens väder

Den regniga sommaren har varit en stor besvikelse för många semesterfirare.
Men för länets pollenallergiker har den varit desto bättre. Halten av gräspollen har varit lägre än vanligt.

Drygt var femte person i Sverige har någon form av pollenallergi och en av dom är Bernt Målberg i Jönköping som är mycket nöjd med årets sommar .’

- Ur pollensynpunkt har det varit jättebra. Det har varit hur skönt som helst, säger han.

Ljudet av regn låter nog bekant för de flesta som varit hemma i sommar. Regn, regn och åter regn. Men det blöta vädret har gjort det svårt för växter som producerar pollen att blomma ut så därför har framförallt halten av gräspollen varit lägre den här sommaren än de senaste åren. Och det har märkts på länssjukhuset Ryhov där Laszlo Maroti är överläkare.

- Patienterna som är allergiska har varit nöjda och glada och det syns säkert på medicinförbrukning och livskvalité, säger han.

- Men kan allergikerna andas ut för den här säsongen eller vad händer om det blir ett högtryck med varmt väder nu i augusti?

- Grässäsongen är snart över så även om det blir en värmebölja så tror jag inte det ger större besvär. De flesta som inte allergiska önskar nog en bättre sommar i alla fall, säger Lazlo Maroti.

Reporter Mikael Olofsson
 mikael.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista