Fler unga använder antidepressiva mediciner

Konsumtionen av antidepressiva läkemedel ökar bland unga i Jönköpings län.

Anders Brynge är överläkare och har trettio års erfarenhet inom barn och ungdomspsykiatrin. Han känner en viss oro för hur de här preparaten kan påverka unga.

- Det är större risk att äta mediciner tidigare i livet innan nervsystemet är helt fullbordat, säger han.

Försäljningen av antidepressiva läkemedel till dom som är under 25 år har ökat med åtta procent sedan första halvåret 2004 fram till första halvåret i år. Riksgenomsnittet ligger på 18 procent.

De här preparaten gör att den kemiska balansen ändras i hjärnan. Vid depression så sjunker halten av ett ämne i hjärnan som heter serotonin och det är just det här ämnet som höjs med hjälp av medicinerna. Men kritiker menar att det kan finnas risker med långvarig medicinering och överläkare Anders Brynge menar att andra behandlingsformer kan ge större effekt, till exempel samtalsterapi, så han tycker att läkare idag ändå bör tänka över NÄR man skriver ut medicin eller inte.

- Ofta överväger man riskerna vid det akuta tillståndet mot risker med mediciner och då är det ofta ett enkelt beslut om det handlar om personer som är självmordsbenägna. Det som skulle vara oroväckande är om det skulle användas slentrianmässigt utan att överväga alternativbehandlingar, säger han.

Reporter Jenny Almlöf
 jenny.almlöf@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista