Svart livsstil på nätet oroar vården

Läkare i länet oroas över den svartkultur som växer fram bland ungdomar. Användningen av antidepressiva mediciner ökar bland unga. Och en av de saker som diskuteras i vården är samlingssidor på nätet där destruktiva tankar och beteenden uppmuntras.

Allt fler ungdomar söker sig till psykiatrin. På Barn- och ungdomspsykiatriska kliniken på länssjukhuset Ryhov i Jönköping ser man att det är vanligare nu än förut med psykisk ohälsa bland ungdomar. Anorexi, eller självsvält, har till exempel blivit mycket vanligare.
Som Nyheterna har berättat så har försäljningen av antidepressiva läkemedel till unga ökat med åtta procent bara under de senaste tre åren i Jönköpings län. Det skulle kunna vara ett tecken på att unga mår sämre.
Många tonåringar är påfrestade och känner ett tryck på att vara lyckliga, vackra och framgångsrika, det berättar Anders Brynge, överläkare på barn- och ungdomspsykiatriska kliniken på Ryhov.

-Det finns inte så tydliga målbilder för ungdomar idag. I stället måste man söka sig fram till sin egen identitet, och då blir man beroende av kompisar och det stöd man kan få, säger han.

Många ungdomar vänder sig till likasinnade och umgås över internet. Överläkare Anders Brynge talar om en svart kultur som växer fram där och som han menar är viktig att vuxenvärlden blir medveten om.

Det finns mängder med sidor, bloggar och samtalsforum på internet där unga uttrycker sin ångest och sidor där unga flickor propagerar för anorexia.

Så här kan det se ut: ”Anorexia är inte en sjukdom det är en livsstil. Du ska inte äta utan att känna dig skyldig. Du ska inte äta dålig mat utan att straffa dig själv efteråt. Du kan aldrig bli för smal.”
”Jag skär mig i armarna när jag får ångest, panik eller mår dåligare än vanligt. Men nu för några veckor sedan så blev det annorlunda. Jag blöder inte när jag skär... är det något fel på mig eller varför blöder jag inte? ”

Det är viktigt att upplysa om det här problemet så att ungdomar kan få stöd menar överläkare Anders Brynge.

-Både föräldrar och ungdomar måste upplysas. Vi måste veta om farorna för att kunna hitta alternativa vägar för att få stöd, i stället för att gå in i det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista