Allt fler icke-poliser inom polisen

Polisen i länet har problem med att hitta kompetent personal inom de egna leden. I Jönköpings län har rekryteringar av personer som inte är polisutbildade därför ökat markant.

I förra veckan berättade vi att polisen anställer IT-utredare som inte är poliser, men inom många områden arbetar nu akademiker utan polisutbildning.

- I en modern polisorganisation ska vi besitta olika kompetenser. Poliskompetensen är den avgjort viktigaste, men annan utbildning eller erfarenheter kan vara till nytta inom vissa områden, säger Gunnar Lindelöw, länspolismästare i Jönköping.

Polisen har kommit fram till att man inte kan lösa vissa brott själva. De behöver expertishjälp. I en nationell kampanj anställs därför akademiker till myndigheten.

Det är nu tänkt att dataingenjörer ska utreda it-brott, ekonomer ska hitta försäkringsfifflare och biologer ska kunna ge extra tyngd åt miljöbrottsutredningarna.

Polisen centralt satsar omfattande miljoner kronor på det här. Och Jönköpings län har fått pengar till sju nya tjänster. Här finns redan 20 civila utredare, och så många som hälften av dem har anställts under sista året.

Men det finns kritik mot det här. Polisfacket har uttryckt en viss skepsis mot hur de civila utredarna kommer att kunna hantera till exempel hussransakningar, där man kan möta våldsamma personer. Något som akademiker både saknar erfarenhet och utbildning för.

Men, det är inte Gunnar Lindelöw orolig för:

- Det gäller att planera arbetet så att vi använder dem till det de är mest lämpade för, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista