Soff-surfare bor gratis världen över

Att låna ut sin soffa till en person som är på besök från ett annat land har blivit ett allt vanligare alternativ för många som reser. Fenomenet kallas Couch surfing och den bedrivs genom en hemsida på internet.

Den som är medlem på sidan kan bo gratis på många soffor världen över, och en av medlemmarna i Couch surfing är Christophe Stacke i Jönköping.

- Mina erfarenheter har varit jättebra. Det kan ju inte bli bättre. Träffa trevliga människor och få gratis boende på samma gång, säger han.

När folk kommer till Chistophe sover de på hans bäddsoffa, och får låna hans nyckel och komma och gå som de vill.

Principen för de som är med i Couch surfing är enkel. Om du vill låna ut en sovplats hos dig så får du bo gratis hos alla alla andra soff-surfare världen över. Och det är ganska många. Bara i Sverige finns fler än 4000 medlemmar, och 43 av dom bor i Jönköpings län. Christophe har varit medlem i flera år och har bott hos soff-surfare i Tyskland, Österrike och Tjeckien. Och det kan vara väldigt olika villkor som gäller beroende på vilka man bor hos:

- Vissa bjuder på mat och vin, medan andra bara erbjuder en soffa att sova på, säger Christphe.

Precis som man nuförtiden sätter betyg på hotell och liknande som man bor på så finns det recensioner av hyresvärdarna på Couch surfing. Så man vet lite mer vems soffa det egnetligen är man tänkt sova på. Och Christophe tror att couch surfing är här för att stanna.

- Det är ett växande fenomen. En form av modern luffartecken, sätta ett tecken på grindstolpen.

Mikael Olofsson
mikael.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista