Gummiasfalt läggs utanför Eksjö

Snart kommer det bli möjligt att kunna åka på vägar av gummiasfalt i länet. Det är Vägverket som i nästa vecka ska testa den nya asfalten på tre vägar i Sverige, och en av de vägarna är riksväg 32 utanför Eksjö.

- Gummiasfalt har potential att hålla längre än vanlig asfalt, dessutom blir det mindre buller från gummiasfalt, säger Mats Wendel, Vägverkets uppdragsledare för projektet.

Gummiasfalt tillverkas genom att man blandar gummi från återvunna bildäck med asfalt. Och den här typen av asfalt har använts i 25 år i USA, där den visat sig hålla längre än vanlig asfalt, vilket har gjort den till ett miljövänligt alternativ. Men miljöaspekten är inte den huvudanledningen till att det här projektet genomförs, säger Mats Wendel.

- Fokus är inte miljön, vi vill i första hand göra vägen mer hållbar.

Det tar flera år att utvärdera om gummiasfalten fungerar bra även på de svenska vägarna. Först där efter kan Vägverket verkligen säga om den bidragit till minskat buller och ökad hållbarhet.

I nästa vecka börjar arbetet med att belägga gummiasfalten, och på riksväg 32 utanför Eksjö är det cirka fem kilometer som ingår i det här testförsöket.

Mikael Olofsson
mikael.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista