Miljonskadestånd för misshandelsskada

En 18-årig jönköpingskille får 1,1 miljoner kronor i skadestånd efter den misshandel han utsattes för i centrala Jönköping i november 2005.

Vid misshandeln fick han ett knivhugg i ryggen som skadade honom så svårt att han blev förlamad från midjan och neråt, skador han får leva med resten av livet.

Det var i slutet av november 2005, som den då 16-årige pojken, och hans bror, blev attackerade av två män i centrala Jönköping. Dom båda männen slog och sparkade bröderna bland annat i huvudet, och knivhögg dessutom 16-åringen i ryggen. Kniven tog illa och skar av ryggmärgen vilket gjorde honom förlamad från midjan och ner.

Männen, som i dag är 23 och 28 år gamla, dömdes senare, bland annat för grov misshandel. Den äldre av dom sitter nu av sitt 5-åriga fängelsestraff, och nu ska han dessutom betala över en miljon kronor till den idag 18-åriga mannen.

Skadeståndets belopp bestämdes av flera faktorer. Rätten anser att 28-åringen visat särskild råhet eftersom han efter knivhugget sparkat på den liggande mannen. Offrets ålder och det faktum att han blev förlamad spelar också in.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista