Rättegång om våldtäktsförsök inleddes idag

Idag hålls rättegången mot den 24-årige man som åtalats för försök till våldtäkt i Bredaryd i början av juli.

Mannen dömdes till fängelse för ett liknande brott så sent som i maj men var på fri fot i väntan på att hovrätten tar upp fallet.

Det var tidigt på morgonen den sjunde juli som mannen enligt åtalet trängde sig in hos en ung kvinna i Bredaryd. Kvinnan hade kvällen innan varit på restaurang med några kompisar och då träffat på den åtalade mannen.

När hon vaknade nästa morgon i lägenheten hon hade nyligen flyttat in i upptäckte hon att någon stod och tittade in i lägenheten genom sovrumsfönstret. Lägenheten ligger på markplanet och det saknades gardiner i lägenheten.

En stund senare ringde det på dörren och eftersom kvinnan trodde att det var en vaktmästare eller liknande, satte hon på sig morgonrocken och gläntade försiktigt på dörren.

Den 24-årige mannen ska då ha slitit upp dörren och genast angripit kvinnan. Han var maskerad med två snusnäsdukar så att bara ögonen syntes. Kvinna kämpade emot och skrek, men morgonrocken gled isär och mannen lyckades då vidröra kvinnans kön.

Kvinnan lyckades ändå få ut 24-åringen som då åkte iväg på en cykel, som senare hittades i närheten av hans bostad.

Mannen har erkänt att han varit hos kvinnan, men nekar till våldtäktsförsök eller sexuellt ofredande.

Medan åklagaren beskriver vad som enligt åtalet hänt sitter kvinnan med ansiktet i händerna och torkar hela tiden tårarna. 24-åringen sitter helt stilla i en träningsoverallsjacka och följer hela tiden med i förundersökningen som hans advokat har framför sig.

Efter sakframställan stängdes dörrarna till rättegången under förhören. Efter lunch ska en man som bor i samma område som kvinnan vittna om vad han såg den där morgonen i början av juli.

I maj dömdes den åtalde 24-åringen för ett försök till våldtäkt i Stockholm. Han fick ett och ett halvt års fängelse men domen överklagades och i väntan på hovrättsförhandlingen försattes mannen på fri fot. Han flyttade då till Bredaryd, och är nu alltså åtalad för ett liknande brott. Han är tidigare ostraffad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista