Övertygande bevisning mot 24-årig Värnamobo

Den 24-årige man från Värnamo som står åtalad för försök till våldtäkt och grovt hemfridsbrott bör fällas. Det anser tingsrätten i Jönköping då rättegången inleddes idag.

Den 15 maj i år dömdes den 24-årige mannen till ett och ett halvt års fängelse för försök till våldtäkt i Stockholm efter att han sommaren 2006 överfallit en kvinna och försökt våldta henne. Men domen överklagades till hovrätten, och i väntan på den rättegången har 24-åringen varit på fri fot.

Han flyttade ner till Bredaryd och i början av juli i år ringde han på hos en ung kvinna tidigt en lördags morgon. Hon gläntade på dörren i tron att det var en vaktmästare, och 24-åringen slet då upp dörren, höll fast kvinnan, försökte kyssa henne, och när hennes morgonrock åkte av i bråket försökte han röra vid hennes nakna underliv. Kvinnan skrek och slog sig loss och mannen flydde.

Idag berättade kvinnan om händelsen i tingsrätten. Enligt kvinnans advokat har händelsen satt mycket djupa spår hos kvinnan, och mannen krävs på ett skadestånd på sammanlagt drygt 60.000 kronor.

Mannen har erkänt att han var i lägenheten, men minns inget av händelsen, bara att han var fylld av ilska och aggression. Mannens advokat yrkade också på att hans klient skulle dömas för sexuellt ofredande, och försättas på fri fot.

Men tingsrätten gick helt på åklagare Eriks Schreibers linje. Mannen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning och sitta kvar i häktet tills den är klar. Att han gjort sig skyldig till brotten råder det enligt tingsrätten ingen tvekan om.

Att mannen inte satt häktad i väntan på domen i hovrätten, utan kunde göra ett nytt våldtäktsförsök hänger ihop med att han inte var dömd tidigare, berättar Erik Schreiber

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista