Friskolor i Jönköping kan kosta kommunen 100-tals miljoner

Etableringen av friskolor i Jönköpings kommun kan komma att bli riktigt dyr för kommunen.

Skol- och barnomsorgsförvaltningen räknar med så mycket som 120 miljoner kronor under den närmsta treårsperioden.

- Vi kanske tvingas lägga ner någon skola, säger Ann-Marie Grennhag, moderat ordföranade för skol- och barnomsorgsnämnden som ansvarar för grundskolorna i kommunen.

Samtidigt som elevantalet totalt sjunker i kommunen så lockar nu etableringen av friskolorna många elever. Det här elevtappet kommer att kosta mycket för Jönköpings kommunala skolor.

Inför nästa år, 2008 har Bo Fröderberg räknat med att 20 procent av gymnasieleverna i Jönköpings kommun går i friskolor - och 15 procent av grundskoleeleverna.

Bo Fröderberg räknar med att det kostar 20 miljoner kronor om året för gymnasiet. Då handlar det dels om personal som kan bli övertalig och att det till exempel kan bli aktuellt med garantipensioner och vidareutbildningar. Dels handlar det om lokaler som successivt töms på elever när allt fler går över till friskolor.

Lika mycket - ungefär 20 miljoner om året - tror han att omställningen kommer att kosta för grundskolorna.Totalt blir kostnaden 120 miljoner kronor under tre år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista