Många barn får skydd på kvinnojouren

I takt med att antalet kvinnor som söker skydd på kvinnojouren ökar, så blir det fler barn som tvingas lämna skola och kompisar för att få skydd tillsammans med sin mamma.

På kvinnojuren i Jönköping har man satsat extra på de här barnen - och vill fortsätta med det.

På två år har antalet barn som söker skydd på kvinnojouren fördubblats. Och situationen är tuff för de här pojkarna och flickorna . Det säger Ingela Reuthammar jobbar på kvinnojouren i Jönköping.

– Tänk dig själv att lämna ditt rum, dina saker, din skola, dina kompisar - dessutom är barnen oroliga över vad som ska hända och så tar de på sig skulden själva.

Ja, det är många barn som tillfälligt bott på kvinnojouren i Jönköping. Fler och fler kvinnor i länet anmäler misshandel i hemmet enligt statistk från brottsförebygganderådet.

Och fler kvinnor som behöver skydd, betyder också fler barn på kvinnojouren.

För två år sedan bodde nio barn där. Hittills i år har man tagit emot 17. Nästan en fördubbling.

Med en allt större barnaskara på jouren kände personalen för ett halvår sedan att något behövdes göras åt situationen. Man startade ett projekt för att ta reda på hur man bättre kunde hjälpa de utsattta barnen och ge dem en någorlunda normal vardag.

Material togs fram med råd och tips hur man skulle bemöta varje nytt barn. Nu är projektet slut, men kvinnojouren vill fortsätta arbetet och hoppas på pengar från de som regeringen avsatt till våldsutsatta kvinnor, så att en person kan anställas till hösten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista