Händiga elever stängs ute från yrkesprogrammen

Det ökande intresse för gymnasiernas yrkespprogram kan paradoxalt nog skapa problem för byggnindustrin.
Det menar byggmästaren Magnus Segersson på SE Bygg i Tranås. Problemet är att händiga ungdomar stängs ute från utbildningarna i takt med att antagningskraven trissas upp.


 

Jag tycker det är helt fel, vi vill ha händiga folk och folk som kan jobba. Lära sig snickra gör nästan alla men att lära sig arbeta är svårare, säger Magnus Segerson, byggmästare på SE Bygg i Tranås.

Som ekot berättat tidigare i dag så ökar intresset för att läsa yrkesprogrammen på gymnasiet och nu är det också fler ungdomar som söker praktiska urbildningar än teoretiska.

En följd av det är att intagningspoängen ökar kraftigt. På många håll måste man ha gjort bättre ifrån sig i skolan för att gå byggprogrammet - än exempelvis det samhällsvetenskapliga prorgrammet.

Och enligt byggmästaren Magnus Segerson i Tranås så är det faktiskt ett problem för betygen trissas upp

- De vill framåt längre upp som byggingenjör och så och då tappar vi dom ändå, säger han.

- Vilka konsekvenser får det för byggindustrin?

- Nu finns det inte folk, vi söker två, tre snickare här i Tranås och det är inte ens någon som söker, säger Magnus Segerson.

Reporter Peter Olsson
 peter.j.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".