Rekordlånga köer för att köra upp

På många håll i landet är köerna för att göra körprov flera månader långa.

I Jönköping däremot är väntetiden relativt kort - fyra veckor.

Christian Hansen har precis kört upp. Han fick vänta ungefär en månad på en uppkörningstid, en alldeles för lång väntan, tycker han själv.

- Det är jobbigt att få vänta för man vill ju ha körkortet fort, säger han och tycker att två veckors väntetid är rimligt.

För att minska väntetiden till proven så har vägverket tagit till en rad åtgärder. Vid teoriproven har man till exempel fått hjälp av militärer, vilket har gjort att fler trafikinspektörer har blivit tillgängliga för körprov.

Men det har ändå inte räckt, så nu ska Vägverket i Jönköping anställa ytterligare två inspektörer.

Trafikläraren Jan Modin väntar på en elev som är ute på körprov. Och precis som alla andra som kör upp på sommaren har hon fått vänta länge på att få en tid.

- Jag tror hon fick vänta sex veckor. Det är inte positivt med så lång väntan. Det är svårt att planera både för eleven och oss, säger han.

För att beta av kön så har vägverket dessutom satt in extra teoriprov under tre helger. Men dom vill inte att kön ska bli FÖR kort. För den relativt korta väntetiden i Jönköping lockar körkortssugna från hela landet. Av dom 350 provdeltagarna var det bara några stycken som var från Jönköping, vilket ställer till problem säger Jan Modin.

- För oss här är det förstås en nackdel när folk åker hit och tar våra platser, säger han.

Reporter Rebekka O’Jensa
 rebekka.ojensa@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".