Barn som fått plats i förskola (foto: Anders Wiklund/Scanpix)

Långa köer för förskoleplats

Flera kommuner i länet har svårt att ta emot alla de barn som behöver plats i förskolan och det är många barn som står i kö. I Mullsjö kommun till exempel, finns det 35 barn som fortfarande inte har någon plats. Nu tar semestrarna slut och situationen börjar bli kritisk.

- Det känns väldigt besvärligt, jag känner ju ett ansvar och vill ju hitta lokaler och miljöer för förskolan som överensstämmer säger Kerstin Arvidsson, förskolechef i Mullsjö kommun.

Mullsjö är en av flera kommuner i länet som har svårt att klara barnomsorgen. På kort tid har det blivit många fler barn som vill få plats. Ett skäl är att fler har fått jobb och då behöver ha sina barn på förskolan. Inflyttningar till kommunerna är en annan anledning till att trycket på barnomsorgen ökar, så är det till exempel i Habo kommun. I en del kommuner har man lyckats lösa det i tid. I Nässjö till exempel har man nyligen gjort en utbyggnad av förskolorna.

Det är svårt för kommunerna att beräkna hur många barn de behöver ta hand om och i många fall är budgeten mindre än behovet.

- Det ser besvärligt ut, det gör det säger Kerstin Arvidsson i Mullsjö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".