Massiv kritik mot äldreboende i Taberg

Nu kommer det hård kritik mot äldreboendet Fridhäll i Taberg - och det är personalen själv som uppmärksammat situationen och sedan larmat länsstyrelsen.

Sjukskrivningar och osämja i arbetsgruppen, frånvarande chefer och avsaknad av vikarier. Detta är vardagen på äldreboendet, enligt de som jobbar där.

Pensionärer har trillat
Det är nästan på gränsen till vanvård av pensionärerna, skriver personalen till länsstyrelsen. De äldre har trillat ur rullstolen på grund av personalbrist, duschning och medicinering missas.

Rätt som det är har någon anställd tagit ut semester utan att rapportera det ordentligt liksom personal byter dag- och nattskift sinsemellan utan att meddela sig till cheferna. De vikarier som trots allt sätts in får ingen information om brandlarm.

Cheferna finns inte på plats
Att det blivit så beror i hög grad på att cheferna inte är närvarande och när de är det gör de inget åt de problem som personalen påtalar, skriver personalen. Margareta Johansson som är tillfördnad socialdirektör på länsstyrelsen säger att man beslutat inleda tillsyn.

Ingen i personalen vill uttala sig i radion, enhetschefen på Fridhäll är på semester. Det är också hennes överordnade, områdeschefen inom äldreomsorgen i södra Jönköpings kommun. Men hennes kollega Lisbeth Benjaminsson som är områdeschef för centrala Jönköping känner till problemen.

– Problemen började i våras i samband med ett olyckligt chefsbyte.

Men Lisbeth Benjaminsson säger att problemen nu är lösta.
– Vi har tagit tag i det hela.
Hon menar att chefen på äldreboendet inte haft tillräckligt med tid och att det är cheferna över henne som får ta på sig det ansvaret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".