Psykiatripengar på väg

Det är nu klart hur mycket pengar kommunerna i länet ska få för att hjälpa personer som varit tvångsvårdade inom psykiatrin.

Länets kommuner får nu närmare 5 300 000 kronor av staten för att stödja personer som är eller varit i kontakt med den psykiatriska tvångsvården, som till exempel rättspsykiatrin.

I Jönköpings län är det Jönköpings kommun som får de största anslagen med närmare två miljoner kronor.

Psykiatrin har haft en del problem. Bara det senaste året har två tragiska händelser inträffat i Jönköpings kommun. En man knivhögg en sjuksköterska till döds efter sin permission och i Norrahammar dog en 8 årig pojke efter knivhugg av en man som tidigare varit tvångsvårdad.

- Att komma från sjukhuset väldigt snabbt ut i verkligheten kan vara väldigt svårt. Det leder till ångest och depression i många fall, berättar Lotta Klasén, informatör på Riksförbundet för social och mental hälsa, RSMH.

En rapport som Socialstyrelsen nyligen publicerat visar att förra satsningen av statliga medel, de så kallade Miltonpengarna, inte gav de resultat som man hoppats på.

Ungefär hälften av målen som inte uppfyllts är kommunala angelägenheter som att ge vardagsstöd, boendeinsatser och sysselsättning.

Men det kan även vara svårt att nå personer som har blivit tvångsvårdade. Och det tänker Jönköpings kommun nu jobba med.

- Jag tror att vi skulle behöva utveckla vår verksamhet både inom kunskaps-och metodområden. De personer som inte vill ha vård är så svåra att nå, säger Ulf Granat är funktionschef inom socialtjänsten.

Men på kommunen är man tveksam till att de nya pengarna kommer att förhindra framtida tragiska händelser.

- Vi kan nog inte ha ett samhälle där vi låser in människor hur som helst för att garantera att inget hemskt kommer hända. Men det vore samtidigt fel att inte göra vårt bästa för att undvika sådana händelser.

Marcus Carlehed
news.jkpg@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".