Samuel Wåhlin och andra bönder har väntat länge på bättre betalning för mjölken. Foto: Daniel Rundqvist

Höjd ersättning - något som mjölkbönderna väntat på

Den dansk-svenska mejerijätten Arla har för andra gången på en vecka höjt ersättningen till bönderna.

Orsaken är en ökad efterfrågan, som lett till konkurrens om mjölkleverantörerna, och höjningen är sätt att få behålla bönderna.

– Att priset har varit för lågt är ju något som vi mjölkbönder har diskuterat länge och flera av oss har sagt att vi lägger av om det inte blir högre. Det säger Samuel Wåhlin som har en gård utanför Bratteborg i Vaggeryds kommun med 70 mjölkor.

Efter flera år av snarast lägre betalning, har priset som Arla betalar bönderna ökat med nästan 30 öre kilot på en vecka nu, till strax under 2,90 kronor. 

Höjningarna kommer efter en turbulent tid då en del lantbrukare till och med hotat lämna föreningen. Flera danska bönder har till exempel redan börjat sälja sin mjölk i Tyskland istället. Många väljer också att lägga ner. Samuel Wåhlin menar därför att höjningen är nödvändig, men kommer sent.
– En del bönder hade kanske fortsatt om de vetat om höjningen.

Bakom höjningen ligger en ökad efterfrågan på världsmarknaden samtidigt som torka minskat tillgången. Det har ökat konkurrensen om den mjölk som finns och drivit upp priserna. Arla har fått in allt mindre mjölk dom senaste åren, men hoppas att bättre betalning ska hålla kvar medlemmarna, säger kommunikationschefen Tobias Wåhlén.

För bönderna innebär bättre betalning och ökad konkurrens om mjölken plötsligt en helt ny situation, för Samuel Wåhlin i Bratteborg en lite ovanlig känsla.
– Innan har det ju funnits för mycket, så det här är ovanligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".