Tristess kan ha orsakat flyktingbråk

Igår inträffade ett bråk på flyktingförläggningen i Eksjö och tre män anhölls på kvällen efter att ha hotat sina grannar. Två av dem sitter fortfarande kvar hos polisen medan den tredje är släppt.

– Frustration kan leda till ilska, säger en av de boende på förläggningen om händelsen.

Han heter Fadi Al Sukkary och har bott på förläggningen i nästan tre år och enligt honom är det inte konstigt att frustrerade människor ibland tar ut sin ilska på varandra.
– Att vänta och vänta på beslut från migrationsverket kan leda till aggressivitet.

Sällsynt med bråk tidigare
Men enligt Fadi Al Sukkary händer det inte speciellt ofta att det blir bråk på förläggningen. Inte heller polisen eller migrationsverkets boendestödjare har märkt att det skulle vara speciellt bråkigt. Men att det händer då och då - som igår när ett bråk mellan några barn gick över till föräldrarna - och slutade med en krossad ruta - det är inte speciellt konstigt, enligt Fadi.

Väntan är frustrerande
Många väntar på beslut från Migrationsverket, har inget att göra på dagarna och till slut blir folk frustrerade.
– Många har bott här mer än två år.

Fadi själv - har bott på förläggningen i tre år. Tillsammans med sin fru och två små barn har han fått fyra avvisningsbeslut som han överklagat. Nu prövas hans fall igen.

Besviken på negativa beslut
Han är från Irak och känner sig där förföljd på grund av att han är sunnimuslim. Han är själv mycket arg och besviken på att han inte fått beslut trots att hans båda barn är födda i Sverige och att han lärt sig svenska språket.

Och många vågar enligt honom inte prata om hur dom egentligen har det:
– Många bara gråter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".