En grön tandställning med glitter och en liten pingvin är något att sätta tänderna i. Foto: Leif O´Jensa

Motiv i munnen motiverar

En elefant i munnen - hur kan det motivera barn att använda tandställning?

Tandläkaren Christina Feurst tror att det är lättare att få barn att använda tandställning om barnen själv får välja hur den ska se ut.

Barnen i Jönköpings län liksom i övriga landet är mer medvetna både om att de vill ha en rak och fin tandrad men lika mycket att det ska vara snyggt i munnen under tiden och det finns en hel del att välja på säger tandsköterskan Susanne Johansson.

HV-logga populär

Alma Forsman, nio år, bor i Klevshult och hon har haft tandställning i fyra månader nu. Hon visste precis vad hon ville ha för mönster på den.

- En elefant, det har min kompis, säger hon.

En elefant till Alma alltså, annars så är det faktiskt en annan sorts utsmyckning som är mycket populär bland länsbarnen, ett märke helt unikt för länet säger Jenny Thulin som är tandtekniker på ortodontilaboratoriet där man tillverkar tandställningarna.

- Vi har en HV-logga som är väldigt populär, särskilt när HV spelar bra, säger hon.

Motiv motiverar

Ungefär 80% av länets barn som har tandställning smyckar ut den och tandläkaren Christina Feurst tror att det ökar motiviationen att använda den.

- Jag tror att det är lättare att få barnen att använda tandställningen om man smyckar ut den med någon typ av figur eller färg.

Pernilla Arvidsson

pernilla.arvidsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".