Västra Småland vill ha EU-miljoner

För att behålla invånare, locka nya, och för att utveckla och skapa liv i landsbygden så behövs det ofta pengar och ideér. Nu vill den nystartade föreningen ”Landsbygdsutveckling västra Småland” slå två flugor i samma smäll och satsar på att just göra landsbygden lite bättre med EU-miljoner.

Föreningen hoppas på att Länsstyrelsen ska säga ok till deras ansökan om EU-pengar, som ska användas till att förverkliga idéer och projekt som dom som bor inom området själva kommit med. Området är geografiskt ganska stort, med Gnosjö, Gislaved, Vaggeryd och delar av Jönköpings kommun, ett område med ungefär 60 000 invånare, där vem som helst kan föra fram just sin idé. Får föreningen som de vill blir de ett Leaderområde, som handlar om att de jobbar för en positiv landsbygdsutveckling, gärna då med EU-miljoner. Det kan handla om 5,5 miljoner kronor per år och såväl offentliga som privata och ideella sektorn finns med.

- Det kan vara en enskild person eller en hel by som går samman och bestämmer sig för vad man vill göra, säger Ingemar Svensson, ordförande i ”Landsbygdsutveckling västra Småland”.

Senare i höst kommer förmodlingens beskedet från Länsstyrelsen om de får sina leaderpengar eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".