Foto: Scanpix

Akutvården på landsbygden ska stärkas

Snart kan landsortsbor som blir akut sjuka i hemmet få vård snabbare.
Landstinget utreder just nu var i länet de kan införa så kallat sjukvårdslarm, vilket innebär att den lokala räddningstjänsten rycker ut vid sjukdomsfall och kan vara på plats betydligt snabbare än närmsta ambulans.

- Det är väldigt bra. Man kan komma väldigt snabbt till platsen och göra en insats för att rädda liv. Det är ju trots allt vår viktigaste uppgift, både för oss och för landstinget säger Kenneth Hermansson som är platschef för räddningstjänsten i Gränna som redan jobbar på det här sättet.

Det handlar om de människor i länet som bor längst ifrån en ambulans och därför tvingas vänta 20, 30, kanske 40 minuter på hjälp när de får bröstsmärtor, andningssvårigheter eller några andra akuta sjukdomssymtom.

Då kan istället den lokala räddningstjänsten rycka ut och vara på plats betydligt snabbare.

- Vi kan vara 15-20 minuter före ambulansen och sätter syrgas, vi kollar andining och tryck och allmäntillstånd. Dessutom är vi en psykologisk hjälp för patienten. Skulle hjärtat ha stannat börjar vi med hjärt- och lungräddning säger Hermansson.

Men ni är ju varken läkare eller sjuksköterskor, kan man verkligen lita på att ni tar hand om patienterna på rätt sätt?

- Jag vill nog säga att vi har en ganska gedigen utbildning när det gäller sjukvård med flera hundra timmars utbildning.

Insatserna sker på delegering från läkare och i Gränna har de jobbat på det här sättet i 20 år. Även på Visingsö, i Bottnaryd och i Rydaholm rycker räddningstjänsten ut på sjukvårdslarm. Nu kartlägger landstinget var mer i länet det här systemet skulle kunna göra nytta.

I september ska utredningen vara klar och nästa steg är sedan att teckna avtal med intresserade kommuner. Kenneth Hermansson tror alltså att sjukvårdslarmen skulle kunna göra nytta på många håll i länet, speciellt när någon drabbats av hjärtstopp.

- Vi har ju fått igång patienter som fått hjärtstopp, de har sedan levt vidare i flera år.

Jessica Sonelius
jessica.sonelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".