Ica-affär anklagade utländsk student för snatteri

En Ica-affär i Jönköping har blivit anmäld till diskrimineringsombudsmannen, som nu ska utreda händelsen. Det är en utländsk student som anmält affären efter att han blivit anklagad för snatteri av tandtråd.

Studenten tog några centimeter tandtråd från en rulle som låg opackterad i affären för att kolla om det var bra kvalitét. Det tyckte han inte att det var och köpte därför ingen tandtråd.

Ingen reagerade förrän han var på väg ut ur Ica-affären, då han stoppades av en mycket aggressiv dam som aklagade honom för snatteri. Han sattes i ett rum, där damen och ytterligare två personer, oavbrutet talade med honom på svenska, som han inte förstår. Han tvingades sen betala 47 kronor för tandtråden som han provat.

Studenten är mycket upprörd över bemötandet, som han skriver har förändrat hela hans sätt att se på svenskar och det svenska samhället.

Nu kräver diskrimineringsombudsmannen svar på en lång rad frågor från Ica-affären om händelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".