Äldreboende vägrade skicka döende till sjukhus

Trots att en 93-årig man bara blev sämre och sämre, så vägrade äldreboendet skicka in honom till sjukhuset. Inte förrän det var för sent kom han till sjukhus. Nu anmäls händelsen, och mannens anhöriga är oerhört besvikna på vården.

I juli i år så flyttade den 93-årige mannen till ett äldreboende i Jönköping tillsammans med sin fru. Han var klar i huvudet och skötte sig så gott som själv. Men efter att ha ramlat ett par gånger och drabbats av urinvägsinfektion så blev hans allmäntillstånd sämre och sämre. Ändå fick han inte komma in på sjukhus. Så här får det inte gå till, säger en av dom besvikna anhöriga till Nyheterna.

- En gammal människa kan inte få ligga så här utan att man gör något.

Det blev ingen röntgenundersökning efter att mannen ramlat och när han drabbades av urinvägsinfektion fick dom anhöriga höra att han var för gammal för antibiotikabehandling. Ansvarig läkare ordinerade via telefon generell omvårdnad, men kom inte och besökte mannen och den sista dan visade sig inte heller kvällssjuksköterskan, skrev inget i journalen och hörde inte av sig till anhöriga trots att dom bett om det.

Morgonen efter lyckades dom anhöriga till slut övertala personalen att ringa efter en ambulans. Ett par timmar senare dog mannen på sjukhuset.

Nu har ansvarig sjuksköterska anmält händelsen enligt lex Maria och anhöriga planerar också att göra en egen anmälan.

- Vi vill inte att det här ska hända igen, säger dom till Nyheterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".