Miljön allt viktigare för sparare

Den senaste tidens klimatdebatt börjar nu även sätta sina spår när det handlar om sparande och placerande av pengar.

Banker och fondplacerare märker nu nämligen av ett ökande intresse för att sätta pengar i miljöfonder.

Monica Jansson från Mullsjö är en av de som har valt att lägga sina pengar i fonder som är sjyssta mot miljön.

- Jag har alltid varit intresserad av miljön och tycker det är viktigt att man bryr sig. Man kan väl dra sitt lilla strå till stacken.

Ökat de två senaste åren
Att spara i fonder som är etiska och miljömärkta blir allt populärare. Bara under de två senaste åren ökade det sparandet från fyra till elva procent av det totala fondsparandet i Sverige, enligt statistik från Folksam. Det innebär att över 120 miljarder kronor nu är placerade i fonder som anses vara mer etiska och bättre för miljön än andra fonder.

- Det här är ännu ett tecken på att svensken i allmänhet blir mer och mer intresserad av att låta plånboken spela roll även när det gäller värderingar, säger Carina Lundberg, chef för ägaransvar på Folksam.

Lika bra som andra fonder?
För Mullsjöbon Monica Jansson kändes det naturligt att välja en miljöfond.

- Man måste ju tänka på framtiden.

Får du några pengar tillbaka då?

- Tja, det är väl lika bra som andra fonder.

Etiska och miljömärkta fonder har också generellt sett haft en ganska bra utveckling jämfört med vanligt sparande.

Ett varningens finger
Men det finns också dom som ser vissa problem med miljöfondernas frammarsch, framförallt när det handlar om fonder som satsar på miljöteknik. Mikael Lindfors är aktiemäklare på Handelsbanken i Jönköping.

- Det kan bli så att det nu pumpas in pengar i företag som inte tjänar pengar i en utsträckning som gör att en traditionell värdering håller. Det finns risk för en miljöbubbla.

Ser positivt på miljöfondstrenden
Carina Lundberg på Folksam tycker att man ska sprida riskerna även när det kommer till sparande i miljöfonder. Men hon ser totalt sett mest fördelar med att det har blivit trendigt att placera pengar i sådana fonder.

- Det är ju positivt att man kan uttrycka värderingar genom sina placeringar. Och ju fler som sparar så, desto attraktivare blir det för företagen att miljöprofilera sig.

Martin Eriksson

martin.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".