Klotter med budskap - en allt vanligare syn i länet. Foto: Jessica Sonnelius

Explosionsartad ökning av klottret

Antalet anmälda klotterbrott har ökat i länet. I juni i år anmäldes dubbelt så många som i juni förra året och om man ser på första halvåret i år så anmäldes nästan 60 procent fler klotterbrott än samma period i fjol.

Den här sommaren så vittnar flera saneringsföretag som Nyheterna pratat med om en markant uppgång. Och det är en ny typ av klottrande som spridits och saneringsfirmorna upplever klottret som organiserat i många fall.

- Det har ökat drastiskt sedan mitten av maj då vi fått en fördubbling av våra uppdrag att sanera klotter, säger Stefan Berg, platschef på saneringsföretaget Ocab i Jönköping

- Förut har det varit mer klotterbombning men nu är det mer budskap och det är större klotter än tidigare.

- Man kan nästan tro att det är organsierat, att det är olika grupperingar som håller på med det här, säger Stefan Berg.

”Stoppa kapitalismen” och ”Kött är mord” är återkommande budskap och tagsen, det vill säga klottrarnas signaturer, går igen på många ställen.

Christer Centerhed är ordförande i brottsförebyggande rådet i Jönköping och är medveten om stans klotter. Han bekräftar att det ökat.

Att stävja klottret är en ständig uppgift man fått från kommunpolitikerna - och en ökning av brottet kan nu kräva mer arbete i rådet menar han.

Reporter: Jessica Sonnelius

jessica.sonnelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".