Styrande i Jönköping vill inte minska barngrupper enligt s

De samverkande partierna som styr Jönköpings kommun sviker de minsta barnen. Den kritiken kommer nu från socialdemokraterna när pengarna ska fördelas för förskolorna de närmaste åren.

Trots att det finns en bred uppslutning för att minska barngrupperna i förskolan så har majoriteten i Jönköping inte satt av ett enda öre för att nå det målet. Dåligt, säger socialdemokraten Magnus Rydh i skol och barnomsorgsnämnden:

- Det här är i högsta grad ett svek.

Det är trångt i föreskoleklasserna i Jönköpings kommun just nu. Överinskrivningen ligger på omkring tio procent och det finns en bred politisk enighet om att grupperna borde bli mindre.

Exempelvis handlar det om att ha som mest tolv barn inskrivna i grupperna på småbarnsavdelningarna.

Samtidigt efterlyser oppositionen nu åtgärder från majoriteten. I budgeten finns inga pengar öronmärkta konstaterar socialdemokraten Magnus Rydh.

Men grupperna ska bli mindre, säger moderaten Ann-Marie Grenhag som är ordförande i skol- och barnomrosgsnämnden.

För när eleverna i grundskolan blir färre samtidigt som de riktigt små barnen som ska börja förskolan blir fler, så öppnas möjligheter.

Hon menar att man kan klara av att minska barngrupperna med de pengar man redan har genom att utnyttja skolans lokaler bättre, se över åldersgränserna i barngrupperna och samtidigt slussa över lärare från grundskolan till förskolan.

Just nu utreder majoriteten också detaljerna för exakt hur det ska går till.

Så när socialdemokraterna säger att majoriteten sviker, säger moderaten Ann-Marie Grenhag:

- Det gör vi inte. Det är högproiriterat att sänka elevantalet. Jag hoppas att det kan ge effkter redan de närmsta åren.

Peter Olsson
peter.j.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".