Här är det tillåtet att klottra. Foto: Anna-Karin Front

Närpolis vill inte ha lagligt klotter

Fler platser där ungdomar kan klottra lagligt är fel väg att gå för att stävja de ökande problemen med klotter. Det säger idag Hans-Göran Johansson, närpolisområdeschef i Jönköping.

- Jag är motståndare till tunnlar och klotterplank där man får klottra, säger Hans-Göran Johansson.

Han stöder sin åsikt på forskning som han läst - forskning som visar att klottret i samhället till och med ökar i samband med att man upprättat sådana här speciella klotter-platser. En sådan plats är gångtunneln i närheten av lokstallarna i centrala Jönköping.

Vad som ligger bakom ökningen av klottret tvistar de lärde om, men att det ökar i hela länet är klart. I juni i år anmäldes dubbelt så många klotterbrott som i juni förra året.

Saneringsföretag som vi kunde höra i nyheterna i morse upplevde också klottret som mer organiserat. Det är flera liknande budskap, som ”Stoppa kapitalismen” eller ”Kött är mord”. Men på polisen säger man sig inte ha några sådana tecken.

- Det är inget vi sett, säger Johansson.

Hans-Göran Johansson efterlyser ett brett samarbete för att komma åt klottret. Klottret vi ser på väggar, staket och elskåp är ofta det samma som syns i skolan och hemma menar han. Därför måste till exempel lärare och föräldrar hjälpas åt att anmäla till polisen om man ska få fast de som klottrar säger Johansson till nyheterna.

Anna-Karin Front

anna-karin.front@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".