Tidningsutgivarna varslar om lockout

Bråket om löner och kollektivavtal för de svenska tidningsjournalisterna trappas nu upp.
Tidningsutgivarna varslar nu omkring 4000 jornalister om lockout.

Det handlar om de journalister som redan är inblandade i konflikten. Tidigare har ju Svenska journalistförbundet lagt ett övertidsvarsel som på sikt kan bli kännbart för tidningsägarna.

Bland annat berörs ju Jönköpings-Posten, Smålands-Tidningen, Värnamo Nyheter, Vetlanda-Posten och
Tranås Tidning här i Jönköpings län.

Men när tidningsutgivarna nu varslar om lockout, vilket i vanliga fall brukar handla om att stänga ute personal från arbete under en konflikt, så lockoutar man dem istället på deras lediga dagar och gör löneavdrag.

Det har satt myror i huvudet på Journalistförbundet som kommer att se över om det överhuvudtaget är juridiskt möjligt.

Följden skulle i vart fall bli - om tidningsutgivarna får rätt - att arbetsgivarna håller inne med ungefär en tredjedel av journalisternas lön under lockouten.

- Det kanske inte är helt oväntat för i en konflikt så brukar det komma motvarsel, säger Rikard Flyckt som är ordförande för journalistklubben på Jönköpings-Posten.

- Om man läser varslet innantill kommer man göra avdrag för de dagar man faktiskt inte jobbar vilket vid ett snabbt överslag innebär att ni blir av med en tredjedel av lönen fast ni jobbar alla schemalagda dagar...

-  Det framstår som ganska märkligt eftersom man knappast t ex får sjuklöneavdrag för att man råkar vara sjuk en lördag. Men konfliktledningen på Journalistförbundet håller på att titta på juridiken i detta och för att se om det är rimligt över huvud taget, säger Rikard Flyckt.

Reporter Peter Olsson
 peter.j.olsson@sr.se

-

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".