Vattendrag i länet föremål för internationella studier

Sedan drygt en vecka tillbaka har ett trettiotal personer från Asien, Sydamerika och Afrika undersökt och hämtat idéer från hur Emåns vattensystem fungerar.

Skötseln av Höglandets vattenområde har nämligen blivit föremål för en internationell kurs i vattenresurshantering - och under nästan tre veckor hämtar kursdeltatagarna idéer som de kan ta med sig till sina hemländer.

Det största intrycket är hur Emån fungerar och en annan sak som finns här är tekniken, vi har inte den i vårt land, säger Paula Velasquez från Colombia. 

Hemma arbetar hon med vattenresusrshantering i en gräsrotsorganisation men för att få lite inspiration har hon tillsammans med 30 andra kursdeltagare från hela världen åkt till småländska höglandet.

Här studerar de hur vattenreurserna i Emån tas om hand och hur samarbetet kring vattensystemet ser ut. Det handlar om hur myndigheter, privatpersoner, forskare, industrier  och turism tillsammans tar hand om och använder vattnet.

Besöket är en del av det internationella träningsprogrammet ”integrated water resourse management.

Reporter Anna Eriksson
 anna.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".