Flyttkarusell bland Jönköpingselever för att möta friskolekonkurrens

För att möta konkurrensen från friskolorna lade de borgerliga politikerna i Jönköping idag förslag om en omfattande flyttkarusell bland elever och lärare till nästa höst. Samtidigt erbjuds lärare vidareutbildning för att få dom att stanna kvar i den kommunala skolan.

- Vår ambition att minska barnkullarna i förskolan kan vi göra ett radikalt grepp om nu och vi hoppas att vi ska göra  oss mer konkurrenskraftiga mot de fristående skolorna, säger moderaten Ann-Marie Grennhag som är ordförande i skol- och barnomsorgsnämnden i Jönköping.

Utöver tidigare löften om skriftliga omdömen redan från första klass och hårdare tag mot mobbning, så vill nu moderater, folkpartister, centerpartister och kristdemokrater utreda om sjätteklassarna kan flytta in i högstadiet och därmed bilda 6-9 skolor.

Samtidigt flyttas förskoleklasserna in i skolan, ja hela förskolor kan komma att flyttas in i skolans lokaler. Därmed löser man problemet med tomma lokaler när nu elevkullarna minskar.

Omflyttningarna ska nu utredas först. Därmed hoppas man också få plats med alla barn som nu vill in i barnomsorgen och samtidigt minska barngrupperna med start hösten 2008, tror moderaten Ann-Marie Grennhag.

- Om vi kan genomföra denna förändringen kan vi bli av med överinskrivningar som inte är lyckade för någon, säger hon.

Samtidigt satsar de borgerliga i jönköping nu tio miljoner kronor för att grundskolelärarna ska få vidareutbilda sig. Ett lockbete för att hindra dom att ta jobb i någon friskola.

För det är många lärare som sagt upp sig på senare tid. Så många att problemet med övertaliga lärare som fick stor uppmärksamhet i våras nu tycks vara löst.

Vart lärarna tagit anställning vet man inte, det ska utredas, men moderaten Ann-Marie Grennhag tror nu att det inte blir några uppsägningar inom skolan i Jönköping. En dramatisk förändring på bara några månader.

- Vi har förhoppningen att vi inte ska behöva friställa någon personal, säger hon.

Fler förändringar som den borgerliga majoriteten vill införa i Jönköping

- Nyanställningar inom förskolan ska i första hand gå till utbildade

- Ny handlingsplan mot mobbning

- Samtliga skolor ska vara handikappanpassade till 2010

- Satsning på ekologiskt och närproducerat livsmedel i skolmaten.

- Satsning på ett elevombud

- Utreda konsekvenserna av ett kommunalt vårdnadsbidrag

Reporter Peter Jernberg
 peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".