Torsvik: Jätteterminal planeras

En ny väldig godsterminal planeras nu i Jönköping, en satsning som med nya spårdragningar skulle kosta upp mot en miljard kronor.
En sådan terminal skulle kunna locka fler lager- och transportföretag till jönköpingsområdet, men framför allt få över mer gods på järnvägen. Det säger Kai Mononen, kommunikationsdirektör vid Länsstyrelsen. Grundtanken med den nya kombiterminalen är alltså att försöka få över mer godstrafik på järnvägen och underlätta för transporter som går på både järnväg och landsväg. Den terminal som idag finns på Ljungarumsområdet räcker inte till i framtiden och den är inte heller lämplig att bygga ut ur miljösynpunkt. Man kastar därför blickarna söderut, mot Torsvik. Där finns jättelagret för IKEA, som just bestämt sig för att lägga dubbelt så mycket av sina transporter på järnväg. Där finns också andra företag med stora godsvolymer som Electrolux, El-Giganten och Dila. Och här planeras Jönköpings kommuns sopförbränningsanläggning som också kommer att innebära väldiga transportvolymer. Men en ny kombiterminal skulle kunna användas av många företag i ett stort område kring Jönköping. I första hand vill intressenterna nu göra en förstudie. Två konsulter ska utreda, dels om det finns tillräckligt med intresse på marknaden för en sådan här terminal, dels var den kan placeras och vilka investeringar som behöver göras. Men det lär handla om någon miljard kronor för anläggningen och alla spårdragningar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista