Utredare får bokpengar om fallet Louise

Barbro Hindbergs kritiserade utredning om fallet Louise i Vetlanda ska blir en bok. Och utredaren själv får hälften av intäkterna. Det visar avtalet mellan Hindberg och Vetlanda kommun, som Nyheterna har granskat.

I det avtal, som skrevs med konsulten i mitten av sommaren framgår det, att Hindberg får hälften av de intäkter, som en eventuell bokförsäljning ger. Dessutom har hon ensamrätt till det material hon samlat in, även för vidare publicering.

Samtidigt är det kommunens skattebetalare, som får betala tryckningen av boken. Men Göran Lindell, centerpartistiskt kommunalråd i Vetlanda försvarar ändå publiceringen av boken.

- Vem ska annars göra detta? Vi bestämde oss för att göra en ordentligt granskning och att vi skulle kommunicera den så öppet som möjligt och då är det ju vackert så, att vi som kommun får betala, säger Göran Lindell.

Rapporten har kritiserats för att inte reda ut vems ansvar det är att flickan aldrig fick hjälp av socialförvaltningen. En del kritiska röster har också hörts kring att konsulten Barbro Hindberg ägnar en del av sin rapport till mediekritik istället för utredning.

Rapporten kostade Vetlanda kommun 230 000 kronor och fler kostnader kommer. För nu ska rapporten tryckas och bokkostnader som språkgranskning, layout och tryckning kommer Vetlanda kommuns skattebetalare att stå för.

Enligt Vetlandas kommunalråd Göran Lindell kommer kostnaden uppgå till några tiotusen kronor.

Att Barbro Hindberg i samband med publiceringen skulle yppa information, som är sekretessbelagd i fallet tror inte Göran Lindell:

- Jag utgår självklart från att det kan hanteras, så att sekretesslagstiftning inte bryts.

Reporter: Anna Eriksson

anna.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista