Fängelse för våldtäktsförsök

Idag föll domen i Jönköpings tingsrätt mot den 24-årige man från Värnamo, som åtalats för försök till våldtäkt mot en kvinna i Bredaryd i juli. Tingsrätten går helt på åklagarens linje och dömer mannen till ett och ett halvt års fängelse, han ska också betala skadestånd på drygt 50 000 kronor till kvinnan

Det var i början av juli, som 24-åringen trängde sig in i en lägenhet i Bredaryd hos en kvinna i 20-årsåldern. Kvinnan, som var klädd i morgonrock, försökte slita sig loss från mannen, som var maskerad.
Mitt i tumultet gled hennes morgonrock isär och 24-åringen försökte då vidröra hennes kön. Kvinnan lyckades få ut 24-åringen ur lägenheten och han flydde därifrån på cykel.

Tingsrätten ansåg i augusti, att mannen skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. I den undersökningen konstaterades att 24-åringen inte har någon allvarlig psykisk störning och att anledningen till att han gav sig på kvinnan inte nödvändigtvis varit sexuella behov utan snarare att han är mycket ensam och har stort behov av kontakt.

Den formuleringen reagerade åklagaren på. Han menade, att psykologen inte hade i uppgift att bedöma själva skuldfrågan i ärendet och han ville därför avvisa den delen av undersökningen. Men den begäran avslogs.

När det gäller domen idag, gick dock tingsrätten helt på åklagarens linje. Den rättspsykiatriska undersökningen förändrade inte bilden av vilket uppsåt 24-åringen hade, när han trängde sig in hos kvinnan, enligt tingsrätten.
Han döms därför för försök till våldtäkt och grovt hemfridsbrott till ett och ett halvt års fängelse. Utöver det ska han betala drygt 54 000 kronor i skadestånd till kvinnan. Mannen kommer att sitta kvar i häktet till domen vinner laga kraft.

Reporter Mikael Olofsson
 mikael.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista