Idag presenterade (s) i Jönköping sin syn på ett år med borgerligt styre. Foto: Anna-Karin Front

(S)-oro för obalans i ekonomin

Ett år efter valet är den borgerliga majoriteten i Jönköpings kommun på väg att få ekonomin i total obalans. Ja, det utspelet gör idag socialdemokratiska oppositionen i Jönköping.

Det är framför allt fler friskolor och vårdnadsbidraget, som gör att oppostionsråd Peter Persson (s) är orolig för kommunens ekonomi.

- Man har öppnat alla slussportar, kostnader som exploderar, när det gäller fristående skolor och man vill införa ett vårdandsbidrag. Jag förstår inte hur det här ska gå ihop, säger Peter Persson.

Peter Persson hävdar, att Jönköpings kommun idag har högre utgifter. Med hjälp av riksdagens utredningstjänst har socialdemokraterna tagit fram massor av siffror och tabeller. Där kan man bland annat se, att kostnaderna idag är större för socialbidrag eftersom ersättningen från a-kassan minskar till arbetslösa. Och utgifterna för Jönköping ökar också på grund av den borgerliga omfördelningspolitiken; Jönköpings kommun måste lämna ifrån sig pengar till rika storstadskommuner, menar socialdemokraterna.

När nu oppostitionen vill satsa på fler friskolor och ett vårdnadsbidrag så tror Peter Persson, att man riskerar att få en obalans i ekonomin.

Den borgerliga majoriteten i kommunen sitter idag i budgetberedningsarbete. Men någon oro för ekonomin finns inte hos kristdemokratiska kommunalrådet Acko Ankarberg- Johansson.

- Det handlar om att ha god planering för ekonomin, men vi vill också stärka den kommunala skolans konkurrenskraft, säger hon till Nyheterna.

Hon säger, att det finns en viss risk för att det blir för många friskolor, men hävdar att man följer den utvecklingen noga.

Enligt beräkningar från socialdemokraterna skulle kostnaderna för vårdnadsbidrag kunna ligga på 48 miljoner om året för kommunen.

- De siffrorna låter orimliga, tycker Acko Ankarberg-Johansson (kd).

Hon säger, att hon inte känner någon oro för ekonomin.

- Alla förändringar vi gör i kommunen är en kostnad, men hur vi ska balansera det är ett arbete, som vi arbetar med fram till i oktober, när budgeten ska presenteras, säger Acko Ankarberg-Johansson.

Anna-Karin Front

anna-karin.front@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista