Ej fel med slagkraftig annons från Aneby

Det var inte fel att publicera en bredbands-annons, där en kvinna blir slagen av en boxhandske. Det slår nu Marknadsetiska rådet fast.

Annonsen anmäldes av länets s-kvinnor, som tycker att annonsen för tankarna till kvinnomisshandel.

Men det blir alltså ingen kritik mot annonsen. Det bekymrar Gunilla Bergdalen, socialdemokrat från Vetlanda.

- Vi hade hoppats på ett annat svar. Vi känner uppgivenhet, att man inte har större kunskap om hur våld faktiskt ter sig, säger hon till Nyheterna. 

Det var strax före jul förra året, som det kommunala bolaget Aneby Miljö och vatten tillsammans med ett bredbandsbolag gick ut med annonsen i höglandstidningarna.

”Slå till nu och välj just vårt bredband”. Det var budskapet och bilden föreställer en kvinna, som blir slagen av en hand med boxhandske på.

Marknadsetiska rådet har nu bedömt bilden, men tycker inte att det är självklart, att det här skulle associera till kvinno-misshandel. Kvinnan på bilden ser snarare förvånad ut, än plågad och slagen, hävdar rådet, något som Gunilla Bergdalen reagerat på.

- När första slaget kommer, är det kanske just förvåning man känner, för man förväntar sig inte att bli slagen av den, som  man lever med, säger Bergdalen.

Marknadsetiska rådet använder sig av Internationella handelskammarens grundregler för reklam i sin bedömning och utifrån de reglerna finns inga tveksamheter kring annonsen, menar rådets Torsten Brink. 

- Bilden och texten i sin helhet skapar, enligt rådet, inte en allmän uppfattning av att Aneby kommun har en överseende inställning till våld mot kvinnor, säger Torsten Brink på Marknadsetiska rådet.

Rådet menar också, att ett tillräckligt stort mått av humor framkommer i annonsen, men Gunilla Bergdalen är inte så road.

- Jag tycker inte att vi överreagerat, säger hon. Jag tycker, att man kunde valt en annan annons än en kvinna som blir slagen.

Aneby Miljö och vatten har sedan tidigare beslutat att inte använda annonsen fler gånger.

Anna-Karin Front

anna-karin.front@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista