Vräkningarna ökar igen

Antalet vräkningar i Jönköpings län sjunkit under flera år, men nu har trenden vänt. Fram till augusti i år skedde nästan lika många vräkningar som under hela förra året.

-Det kan bero på bostadsbristen, då blir hyresvärdarna mer benägna att vräka dem, som inte betalar hyran i tid, säger Berith Kahn Karlsson på Kronofogdemyndigheten.

Fram till augusti i år verkställdes 60 vräkningar i Jönköpings län, borträknat Tranås, som ligger under ett annat distrikt hos kronofogden.

Det här kan jämföras med 74 vräkningar under hela förra året.

Jämfört med siffrorna under 1990-talet, så är det här ett lågt antal. Men under 2000-talet har trenden varit sjunkande och årets siffror ser ut att bli de högsta på tre år.

Den vanligaste orsaken till att man blir avhyst är, att man inte har betalat hyran i tid, men det ska mycket till för att en hyresvärd ska säga upp ett hyreskontrakt.

-En hyresgäst har ju ett starkt besittningsskydd, så det ska mycket till innan en hyresvärd kan göra sig av med hyresgästen, säger Katarina Fredriksson, jurist på Hyresgästföreningen i Jönköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista