Oppositionen motionerar mycket mer

Efter regeringens första år kan man se att dess riksdagsledamöter från Jönköpings län tillsammans lagt 62 motioner till riksdagen. Oppositionen har nått upp i hela 326 motioner tillsammans. Men det måste vara skillnad, tycker båda sidor.

Kristdemokraternas riksdagsledamot Stefan Attefall tycker inte att siffrorna är viktiga. Själv har han inte lagt en enda motion eller interpellation under året och bara ställt en enda fråga till riksdagen.

-Sitter man i majoriteten och dessutom är gruppledare har man stor möjlighet att påverka politiken. Man är ju också med på regeringens sammanträden och kan ta frågorna direkt med statsråden där, säger Stefan Attefall.

Alice Åström, som är riksdagsledamot för vänsterpartiet från länet, har sitt namn på hela 146 motioner.  

Men hon tycker inte heller, att det är särskilt konstigt att det är så stora skillnader mellan blocken. Sitter man i opposition har man inte samma direkta kontakt med regeringen och får helt enkelt försöka påverka på andra sätt, till exempel genom motioner.

-Det är alltid så att oppositionen motionerar mycket mer än majoriteten, säger Alice Åström.

Men samtidigt är ju riksdagsledamöterna valda av folket. Och Alice Åström poängterar också vikten av att väljarna ser att man är aktiv med motioner även när man regerar.

-Väljarna måste ju också kunna se och följa politiken.

Men Stefan Attefall menar att det ibland motioneras i onödan. Ofta lägger partier flera motioner i samma ärende för att det ska se bra ut i statistiken och i medierna.

-Det finns tyvärr en tendens till det i riksdagsarbetet.

-Jag är också personligen kritisk till det extrema motionerandet som vi har och vi ägnar oss åt att slakta motioner i stora mängder för att det kommer så många.

Stefan Attefall efterlyser färre, men mer genomarbetade motioner i stället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista