Gislavedsbo kan få tio års fängelse

Åklagaren Yvonne Rudinsson yrkade idag i Göta hovrätt på tio års fängelse för mannen från Gislaved, som står åtalad för mordet på Erik-Axel Eriksson 1992.

-Det var en ren avrättning, Erik Axel hade aldrig någon chans, sa Yvonne Rudinsson, när hon inledde sin slutplädering i hovrätten idag.

Systematiskt redovisade hon sedan de olika delar, som hon tillsammans anser binder 34-åringen till det 15 år gamla mordet.

Det handlade om iakttagelser från människor, som befann sig på brottsplatsen; det vapen som 34-åringen ska ha lånat av en militär vid tiden för mordet och som Rudinsson anser är det som användes vid mordet. Och sist, men inte minst vittnesmålen från de före detta flickvänner, som berättat att 34-åringen erkänt mordet för dem.

Motivet skulle varit hämnd för att Erik-Axel förgripit sig på den ena av dessa kvinnor.

Men när det sedan blev 34-åringens försvarare Tomas Olssons tur, förkastade han totalt hela polisutredningen.

Han anser inte, att något binder 34-åringen till mordplatsen och att det inte finns något, som säger att 34-åringen lånat ett vapen vid den här tiden. Dessutom anser han inte, att kvinnornas berättelser ska tas på allvar.

Tomas Olsson gick till och med så långt idag att han anklagade polis för att inte ha kontrollerat uppgifter, som vittnen lämnat om 34-åringen.


-Utredningen har varit oerhört ensidigt inriktad på att hitta besvärande omständigheter. Flera gånger har polisen låtit bli att kontrollera uppgifter, som har lämnats av andra personer. Så den kan knappast kallas objektiv, säger Tomas Olsson.

Åklagaren Yvonne Rudinsson anser tvärtom, att de förutsättningslöst hittat de olika bevisen och sedan flätat dem samman. Men, säger hon, det finns brister i bevisningen:

-Det hade ju varit bra, om någon hade kunnat peka ut mannen på mordplatsen och om man visste helt säkert att vapnet, som är aktuellt, verkligen är mordvapnet, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista