Larm om skenande färdtjänstkostnader

Nu slår länstrafiken larm, om kraftigt ökade kostnader för sjukresor och färdtjänst i länet.
I år har kostnaderna rusat iväg med nästan tio procent och länstrafiken vill nu se åtgärder. Bland annat kan patienter få åka buss och tåg istället för taxi, enligt förslag från länstrafikens styrelse.

-Vi har sett från 2004, att det har varit en kraftig ökning av antalet ensamåkande, som är beställda och vi vill gärna ha en dialog med ägarna, om det här är rimligt, säger Jan-Peter Petersson, som är trafikchef på Länstrafiken.

När en patient ska åka hem från sjukhuset eller när en äldre person behöver färdtjänst, då är det billigare och effektivare, att man samåker och alltså sitter flera i bilen. Men så är det inte. Antalet ensamresor, där bara en person åker med i bilen, har ökat kraftigt.

Därmed har också sjuk- och färdtänstresorna blivit dyrare. Bara i år har kostnaderna för färdtjänst och sjukresor i länet dragit iväg tio procent och går man tre år tillbaka så har antalet ensamresor ökat från 6 000 till 27 000 - långt över en fyrdubbling.
Det här innebär inte bara ökade kostnader utan också att det stundtals är stor brist på bilar.

Men Länstrafiken ser, att det främst är de långa resorna som ökar, kanske en följd av att viss del av specialistvården koncentreras till de stora sjukhusen.

- Man har koncentrerat viss vård till vissa sjukhus och det får de här konsekvenserna, säger Jan-Peter Petersson.

Nu slår länstrafiken, som sköter resorna, larm till ägarna, alltså länets kommuner och landsting. För det är skattebetalarna som får stå för notan och därför vill länstrafiken att något görs. Man måste få fler att åka tillsammans. Ett förslag från länstrafiken är också att äldre och patienter i större utsträckning ska ta buss och tåg istället för färdtjänstens taxi.

- Vi har infört ”Krösabussystem” i sydvästra delen, som skulle innebära, att man kan slussa över en del sjukresor på den busstrafiken, säger Jan-Peter Petersson.

- Tror du att de, som åker sjukresor är beredda att ta tåg och buss?

- Ja, i de fall där vi har så bra busstrafik så att det är möjligt, så är det ju inte någon försämrad service, säger han.

Reporter Peter Jernberg
 peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista